Do strony głównej
 Szczawin  wyszukiwarki 
 absolwenci  autostrada  parafia  prace arch.  publikacje 
 historia szkoły  sukcesy  uczniowie piszą  wydarzenia  publikacje  angielski  matematyka 
 B. Sibiński 
 K. Wołowski  S. Frątczak  M. Wierzbowski  Inne publikacje  wywiady 
 album 1  album 2  album 3  album 4  album 5  album 6  album 7  album 8  album 9  album 10 
 album 11  album 12  album 13  album 14  album 15  album 16  album 17  album 18  album 19  album 20 
 albumy 1-10  albumy 11-20  spis albumów 
 położenie  turystyka  galerie  TUL  Koło GW  OSP  Gry 

TUTTI FRUTTI

Ambrozja hawajska.

Składniki:

Smacznego!!!

Puszka ananasa,
2 pomarańcze,
2 gruszki,
2 brzoskwinie,
szklanka winogron,
pół szklanki wydrylowanych wiśni,
pół szklanki truskawek lub malin,
sok z 2 cytryn,
2 łyżki wiórków kokosowych,
cukier.

Przygotowanie:

Pomarańcze, gruszki, brzoskwinie umyć, obrać, podzielić lub pokroić na cząstki. Krążki ananasa odcedzić z syropu, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do salaterki, posłodzić, delikatnie wymieszać. Schłodzić. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO !


Wybrała z książki Elżbiety Kotarskiej „Sałatki i surówki"
Basia Jędrzejczak z klasy V.

OPONKI

Składniki:

1/2 kg mąki
1/2 kg sera
2 jajka
1 łyżeczka sodki
1/2 szklanki cukru
zapach
szczypta soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem dobrze wygnieść na stolnicy. Następnie rozwałkowywać po trochu (tak jak na makaron, tylko ok. 1/2 cm grubość ) i wyciskać oponki, (najpierw szklanką a w środku jeszcze mniejsze kółeczka ). Smażyć na oleju do zrumienienia.


DOMEK

Składniki:

60 dag sera białego
1 żółtko
1 łyżkę kakao
1/2 galaretki
1 szklankę cukru pudru
3/4 kostki masła
5 paczek herbatników


Przygotowanie:

Ser, tłuszcz, cukier przekręcić przez maszynkę 2 razy, ubić żółtka wymieszać.



SMACZNEGO !


życzy Basia Jędrzejczak.

Ciasta wigilijne

Makowiec

Składniki:

25 dag maku suchego (zmielić w młynku do kawy,
3/4 kostki masła, 30 dag cukru pudru,
sześć jaj (białko na pianę),
40 dag jabłek kwaśnych (zetrzeć na tarce),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 łyżeczek kaszy manny, olejek migdałowy.


Przygotowanie:

Masło + żółtka + cukier utrzeć, dodać: mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka i wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Pod spód dajemy zwykłe ciasto kruche o grubości ok. 1cm. Na to wylewamy masę makową. Piec przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem białym z cytryną.

Biszkopt z makiem


Składniki:

Ciasto:
4 jaja,
1 szklanka cukru zwykłego,
4 łyżki oliwy,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Mąkę z proszkiem, oliwę. Dokładnie wymieszać i piec około 30 minut (najlepiej piec dzień wcześniej).
MASA:
1,5 szklanki maku,
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru zwykłego, 25 dag margaryny lub masła, zapach migdałowy.


Przygotowanie:

Mak zalać wrzącą wodą, zagotować i odstawić do wystudzenia. Zmielić 2 razy w maszynce. Połączyć z jajami, mąką i zapachem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojony wcześniej biszkopt. Wierzch ciasta polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.

Cytrynowiec


Składniki:

1 kostka margaryny Kasia,
1 szklanka cukru zwykłego,
5 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cytryna wyciśnięta i otarta skórka.


Przygotowanie:

Cukier, żółtka, margarynę i cytrynę utrzeć. Dodać 2 szklanki mąki i proszek. Na końcu dodać bitą pianę z białek. Piec około 40 minut. Jak ciasto zaczyna się rumienić, posypać orzechami. Gorące ciasto polać polewą i włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika.
Polewa:
1/2 cytryny wycisnąć, dodać 1 żółtko i szklankę cukru pudru - utrzeć.

Ciasto kokosowe


Przygotowanie:

Spód ciasta: Upiec biszkopt z czterech jaj,
wierzch ciasta: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru zwykłego, dodać 20 dag wiórek kokosowych. Piec około12 minut. Zdejmować z blachy zaraz po upieczeniu.
Krem:
1 paczka budyniu bez cukru (śmietankowy lub waniliowy), 1 paczka masła śmietankowego, 4 żółtka, 4 łyżki cukru zwykłego, 1 puszka ananasów.
Wykonanie: Ugotować budyń na soku z ananasów i wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać wystudzony budyń oraz rozdrobnione ananasy. Przełożyć ciasto kremem i kroić w kwadraty.



SMACZNEGO !


przepisy Jolanty Karpińskiej zebrała
Basia Jędrzejczak.