![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
TUTTI FRUTTI
Ambrozja hawajska.
Składniki:
Puszka ananasa,
2 pomarańcze,
2 gruszki,
2
brzoskwinie,
szklanka winogron,
pół szklanki wydrylowanych wiśni,
pół szklanki truskawek lub malin,
sok z 2 cytryn,
2 łyżki wiórków
kokosowych,
cukier.
Przygotowanie:
Pomarańcze, gruszki, brzoskwinie umyć, obrać, podzielić lub pokroić
na cząstki. Krążki ananasa odcedzić z syropu, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do
salaterki, posłodzić, delikatnie wymieszać. Schłodzić. Przed podaniem posypać
wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO !
Wybrała z książki Elżbiety Kotarskiej „Sałatki i
surówki"
Basia Jędrzejczak z klasy V.
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kg sera
2 jajka
1 łyżeczka sodki
1/2 szklanki cukru
zapach
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem dobrze wygnieść na stolnicy. Następnie rozwałkowywać po trochu (tak jak na makaron, tylko ok. 1/2 cm grubość ) i wyciskać oponki, (najpierw szklanką a w środku jeszcze mniejsze kółeczka ). Smażyć na oleju do zrumienienia.
Składniki:
60 dag sera białego
1 żółtko
1 łyżkę kakao
1/2 galaretki
1 szklankę cukru pudru
3/4 kostki masła
5 paczek herbatników
Przygotowanie:
Ser, tłuszcz, cukier przekręcić przez maszynkę 2 razy, ubić żółtka wymieszać.
SMACZNEGO !
życzy Basia Jędrzejczak.
Makowiec
Składniki:
25 dag maku suchego (zmielić w młynku do kawy,
3/4 kostki masła, 30 dag cukru pudru,
sześć jaj (białko na pianę),
40 dag jabłek kwaśnych (zetrzeć na tarce),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 łyżeczek kaszy manny, olejek migdałowy.
Przygotowanie:
Masło + żółtka + cukier utrzeć, dodać: mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka i wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Pod spód dajemy zwykłe ciasto kruche o grubości ok. 1cm. Na to wylewamy masę makową. Piec przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem białym z cytryną.
Biszkopt z makiem
Składniki:
Ciasto:
4 jaja,
1 szklanka cukru zwykłego,
4 łyżki oliwy,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Mąkę z proszkiem, oliwę.
Dokładnie wymieszać i piec około 30 minut (najlepiej piec dzień wcześniej).
MASA:
1,5 szklanki maku,
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru zwykłego,
25 dag margaryny lub masła, zapach migdałowy.
Przygotowanie:
Mak zalać wrzącą wodą, zagotować i odstawić do wystudzenia. Zmielić 2 razy w maszynce. Połączyć z jajami, mąką i zapachem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojony wcześniej biszkopt. Wierzch ciasta polać polewą kakaową i udekorować bakaliami.
Cytrynowiec
Składniki:
1 kostka margaryny Kasia,
1 szklanka cukru zwykłego,
5 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cytryna
wyciśnięta i otarta skórka.
Przygotowanie:
Cukier, żółtka, margarynę i cytrynę utrzeć. Dodać 2 szklanki mąki i proszek. Na końcu dodać bitą
pianę z białek. Piec około 40 minut. Jak ciasto zaczyna się rumienić, posypać orzechami. Gorące
ciasto polać polewą i włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika.
Polewa:
1/2 cytryny wycisnąć, dodać 1 żółtko i szklankę cukru pudru - utrzeć.
Ciasto kokosowe
Przygotowanie:
Spód ciasta: Upiec biszkopt z czterech jaj,
wierzch ciasta: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru zwykłego, dodać 20 dag
wiórek kokosowych. Piec około12 minut. Zdejmować z blachy zaraz po upieczeniu.
Krem:
1 paczka budyniu bez cukru (śmietankowy lub waniliowy), 1 paczka masła śmietankowego, 4 żółtka,
4 łyżki cukru zwykłego, 1 puszka ananasów.
Wykonanie:
Ugotować budyń na soku z ananasów i wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać wystudzony budyń oraz rozdrobnione ananasy. Przełożyć ciasto kremem i kroić w kwadraty.
SMACZNEGO !
przepisy Jolanty Karpińskiej zebrała
Basia Jędrzejczak.